CS Minaur câștigă după o finală dramatică titlul de vicecampioană națională la Beach Handball

Nu, nu e o afirmație ironică. CS Minaur a câștigat. Dincolo de medaliile de argint, extrem de meritorii, a câștigat respectul, a câștigat admirația (nu numai a suporterilor), a ”caștigat” invidia, a câștigat lucruri pe care abia viitorul ni le va dezvăluii, a câștigat tot ce se putea câștiga.

Finala de duminică dimineață, la categoria Junioare A,  dintre CS Minaur Baia Mare și CSS 1 Constanța a fost una extrem de disputată. După ce le-am învins categoric în meciul de clasament, constănțencele s-au pregătit temeinic pentru finală. Cele două reprize au fost radical diferite. În prima parte constănțencele au reușit să se desprindă puțin câte puțin, muntencele noastre intrând mai greu în meci. Începutul mai dificil al băimărencelor și câteva ratări incredibile s-au dovedit a fi decisive, prima repriză fiind câștigată destul de categoric de CSS 1 Constanța.

În repriza a doua, bine sfătuite și motivate de staful tehnic alcătuit din Tudor Marta și Ioana Marta, jucătoarele noastre au defilat. A fost o repriză aproape fără istoric, jocul tactic axat pe punerea în valoare a jucătorului specialist dovedindu-se a fi imbatabil. Conduse de pe margine de antrenoarea secundă a lotului național, constănțencele au fost nevoite să se recunoască învinse.

În situația de egalitate la reprize a urmat sesiunea decisivă de shootout-uri, loviturile de departajare specifice beach handball-ului. Câte 5 jucătoare de fiecare parte. După primele 4 lovituri pentru fiecare echipă scorul a fost 3-3. Andreea Năstasă iese din nou la rampă, după un turneu excelent din partea ei, și apără ultima  execuția spectaculoasă, din piruetă a adversarei. Din păcate însă am ratat și noi lovitura decisivă care ne putea aduce titlul suprem. Deoarece s-a păstrat egalitatea s-a trecut la executarea a câte o lovitură de către fiecare echipă. De data aceasta am executat primii și am ratat din nou, inexplicabil. Ultima lovitură a aparținut ”gazdelor”, acestea fructificând ocazia devenind astfel campioane.

Concluzionând, este important să precizăm că majoritatea adversarelor noastre sunt din zone geografice care le favorizează practicarea acestui sport sau au un loc de pregătire specific. Echipa constănțeană s-a pregătit special pentru acest turneu timp de trei săptămâni premergător competiției. O parte din jucătoarele de la litoral sunt membre ale lotului național de beach handball care a participat anul acesta la Campionatul European din Croația, iar echipa este pregătită de antrenoarea secundă a lotului. De-a lungul competiției, dar chiar și în finală, Constanța s-a bucurat de consultanță și din partea antrenorului principal al selecționatei române. În contrast, echipa noastră a jucat handbal pe nisip doar în cele câteva zile cât a durat Baia Mare Beach Handball Challange. Mai mult, ideea de a înscrie o echipă la turneul final s-a născut abia după competiția de la Baia Mare, iar fetele noastre au făcut antrenament specific o singură dată, în sală. Toate acestea, precum și alte amănunte, nu fac decât să scoată și mai mult în evidență importanța rezultatului obținut.

Felicitări speciale lui Tudor Marta, prezent la Mamaia în calitate de antrenor, cel care a inițiat proiectul Baia Mare Beach Handbal Challenge și cel căruia i se datorează din foarte multe puncte de vedere alcătuirea acestei echipe, prezența ei la turneul final, dar și rezultatele.

Felicitări și Andreei Nastasă căreia i-a fost decernat titlul de cel mai bun portar al turneului.

Deși fetele s-au pregătit pentru acest turneu doar în cadrul Baia Mare Beach Handball Challenge, acestea s-au comportat extraordinar și as putea spune că am fost o surpriză la aceasta competiție! Faptul că echipa din Constanta a beneficiat de mai multa pregătire, având nisipul la îndemană, a fost definitoriu în cea de-a doua dispută. Am fost foarte aproape de o nouă victorie în fața lor după ce în faza grupelor am avut 5 victorii din tot atatea posibile! Din ce am înțeles din partea oficialilor FRH, un obiectiv pe termenul scurt ar fi Jocurile Olimpice de Tineret din Argentina 2018 și bineînțeles Jocurile Olimpice din 2024! Sper că măcar o parte din aceste fete să se regăsească în viitor în echipele ce vor încerca să îndeplinească obiectivele echipei naționale de beach handball a României” – a declarat după competiție Tudor Marta.

Iată încă odată lotul cu care am obținut titlul de vicecampioane: Pricop Alexandra, Nastasă Andreea, Naumenko Andriyana, Mykytei Mariana, Dumanska Marina, Pricop Marinela, Argyelan Petruta, Siman Claudia, Mocan Florina. Antrenor: Tudor Marta, Delegat: Ioana Marta.