Fetele de la CS Minaur au efectuat astăzi primul antrenament pentru sezonul 2020-2021

Echipa de handbal feminin CS Minaur Baia Mare s-a reunit luni, 29 iunie, în vederea începerii pregătirilor pentru sezonul 2020-2021, în care va evolua pe trei fronturi: Liga Florilor MOL, Cupa României și Cupa EHF (EHF Europa League – noua denumire). Echipa se va pregăti în localitate, unde va avea loc și vizita medicală și antrenamentele de readaptare a organismului la efort, după care va urma un stagiu de pregătire centralizată la Sfântu Gheorghe și 15 meciuri de pregătire. Campionatul este prevăzut să debuteze pe 27 august, dată la care fetele antrenate de Costică Buceschi, Magda Kovacs și Claudia Cetățeanu vor juca în deplasare, cu HC Zalău.

 

Interviu cu Costică Buceschi, antrenor principal

– Ai așteptat ziua asta de mult?

– Da, am fost nerăbdător și eu și fetele să începem munca, după o perioadă forțată foarte lungă. Acum, timpul este foarte scurt până la începerea campionatului și avem foarte multe lucruri de pus la punct. Pe lângă integrarea jucătoarelor care au venit și care sunt destul de multe, trebuie să avem foarte mare grijă cu pregătirea fizică și cu readaptarea organismului la efort, pentru că după o perioadă de inactivitate s-ar putea să apară accidentări și nu vrem acest lucru.

– Ai un lot valoros de jucătoare, un lot poate mai bun decât anul trecut, unul cu care trebuie să te bați la podium.

– Avem jucătoare bune și foarte bune, dar nu avem încă o echipă. Diferența dintre echipa care a terminat pe locul 3 și această de acum este lipsa de omogenintate. Aceasta nu se poate câștiga decât în timp, jucând și antrenându-te împreună. Obiectivul de podium este destul de greu de realizat în acest an, pentru că au pățit și alte echipe același lucru sezonul trecut. Trebuie să avem grijă la ceea ce ne dorim și la ceea ce putem face, pentru că sunt două lucruri total diferite. Sunt jucătoare foarte bune cele care au venit, însă până vor juca exact ceea ce vrem noi va trece mult timp și e bine să nu punem o presiune suplimentară pe jucătoare.

– Teoretic măcar, se spune că transferul pivotului Linn Blohm la CS Minaur este printre cele mai bune din această vară în țara noastră. Ca nume este clar un plus.

– Da, ca nume, după ce a arătat la ultima competiție majoră, Campionatul Mondial din Japonia, da, este un transfer extraordinar. România este o țară destul de dificilă în ceea ce privește adaptarea jucătoarelor, mai ales a celor care vin din zona nordică a Europei. E un avantaj că vin trei fete din Suedia, că Massing și Blohm au jucat în centrul apărării la națională, dar sunt multe lucruri pe care noi nu le cunoaștem. Sunt transferuri bune. Vom vedea pe parcursul campionatului dacă toate transferurile sunt utile. Eu zic că, poate, sunt prea multe, pentru că la lotul pe care l-am avut anul trecut, dacă am fi adus 4-5 jucătoare ar fi fost mai ușor să creăm o echipă. La un lot de 20 pe care îl avem acum, sunt trei jucătoare pe fiecare post și o concurență foarte mare. Va fi foarte greu pentru ele, pentru noi, va trebui să le ținem în priză, să câștigăm cât mai multe jocuri.

– CS Minaur are programate 15 amicale…

– Exact asta ne-am și dorit, să avem multe jocuri de pregătire, la fiecare sfârșit de săptămână să fie cel puțin un joc, dacă nu mai multe. Trebuie să le văd ce joacă, să le văd cum reacționează la ceea ce facem la antrenamente, să le facem să se simtă una pe cealaltă, să joace colectiv, pentru că rezultatul pe care l-am obținut sezonul precedent a fost datorat coeziunii lotului. Din cele șapte care intrau sistematic în teren, doar două au fost nou venite, Andreea Popa și Măzăreanu, care ne-au ajutat efectiv. În rest, celelalte jucătoare au evouat la noi și sezonul precedent și saltul de la locul 10 la locul 3 a fost mare și s-a datorat omogenității. N-aș dori ca lumea să creadă acum, că dacă am adus jucătoare foarte bune vom fi pe primul loc. E un traseu destul de lung, o muncă grea. S-ar putea să ajungem acolo în partea a doua a campionatului, în 2021. Lucrurile sunt greu de gândit acum, după această pauză foarte lungă. Nu știu la ce nivel sunt jucătoarele.

– E un avantaj pentru Minaur că joacă în cupele europene abia în luna ianuarie a anului viitor?

– Da. E un avantaj pentru că avem timpul necesar să pregătim echipa. Putea fi un avantaj însă și dacă am fi luat-o pas cu pas, cu echipe mai slabe, să ne acomodăm cu deplasările, cu meciurile internaționale. E un avantaj în grupe, nu se joacă tur-retur și dacă prinzi o săptămână mai proastă poți fii eliminat, aici se mai poate regla. Principalul obiectiv al meu și a celor care sunt acum la club și muncesc pentru echipele de handbal este să aducem jucătorii la un nivel cât mai bun de exprimare. Timpul e scurt și sunt foarte multe lucruri de pus la punct.

 

Ana Maria Tănasie: “Sunt foarte fericită că m-am reîntors în Baia Mare și îmi doresc să avem cel puțin rezultatele pe care le-am avut atunci când am fost aici acum câțiva ani. Nimic nu este imposibil, iar dacă atunci am putut de ce să nu putem și acum? Antrenorul este același. Cu siguranță totul este posibil și sperăm la un sezon bun, care să mulțumească pătimașii suporteri băimăreni”.

 

Angela Cioca: “Îmi doresc să decurgă totul bine și pentru mine și pentru echipă, să ne îndeplinim toate obiectivele, să nu existe accidentări. De abia aștept să începem pregătirea propriu-zisă. Îmi place mai mult în linia de 9m, unde ating mingea mai mult, dar și postul de pivot e OK, a fost cel cu care am început handbalul. Cred că dacă o să muncim la antrenamente va fi bine. Nu mi-e frică de nimic și, dacă îmi voi face treaba așa cum trebuie, sunt sigură că voi primi șanse. Știu și că domnul antrenor rulează tot lotul și voi avea șansa mea. Cred că fiecare jucătoare va primi șansa ei. Spre surprinderea mea, îmi place Baia Mare foarte mult. Am fost o singură dată în oraș, acum foarte mulți ani. Îmi place orașul, îmi plac oamenii și, cu siguranță, o să-mi placă și echipa și suporterii. Știu că aici publicul este diferit și susțint echipa orice ar fi.”