Variante cu o singură serie sau cu două serii la Liga 2

Noua ediție a campionatului ligii secunde va avea în componență, cel puțin teoretic, 23 de echipe, după deciziile FR de Fotbal de a încheia prematur sezoanele actuale de Liga 2 și Liga 3. Dacă toate cluburile vor obține certificarea și se vor înscrie în campionat, atunci forul condus de Răzvan Burleanu ia în calcul revenirea la două serii.

Primele șase clasate din Liga 2 sunt concentrate la maximum pe cele cinci etape pe care le au de disputant în play-off-ul care decide promovarea în Liga 1 în acest sezon dat. Celelalte 12 cluburi rămase active în Liga 2 au intrat în cea mai lungă vacanță de care au beneficiat vreodată și până la startul noului sezon, anticipat pentru finalul lunii august, își fac calcule. Mai mulți conducători din Liga 2 au lansat în ultima perioadă propuneri pentru modificarea componenței campionatului în ediția 2020/2021. În loc de o Liga a 2-a cu o serie formată mai nou din 23 de echipe se dorește una cu două serii. Deplasările ar fi mai scurte, meciurile mai puține, implicit cheltuielile mai mici.

 

Răzvan Burleanu a spus că sunt analizate două scenarii. ”Vom avea maximum 23 de echipe în Liga a 2-a sezonul următor. Nu pot să spun cu certitudine pentru că nu am încheiat procesul de licențiere. Sunt două scenarii. Pe de-o parte vom avea varianta de a avea o singură serie de maximum 23 de echipe sau două serii, una de 11 echipe, alta de 12. Nu ne dorim să creștem numărul de echipe la nivelul Ligii a 2-a, astfel încât să putem reveni la o singură serie peste încă un sezon, la maximum 20 de echipe”.

În situația în care toate cele 23 de echipe vor trece cu bine peste certificare și dacã se vor înscrie toate, sunt convins că se va analiza. Ar putea fi o serie de 12 și o serie de 11 echipe, cu play-off și play-out. Nu ai cum altfel, să joci doar 22 de etape. În situația în care una sau alta dintre echipe nu va mai participa se va rămâne probabil într-o singură serie.

Din drepturile TV, cluburile din Liga 2 împart în mod egal suma de 500 de mii de euro, iar de la sponsorul care dă numele competiției, Casa Pariurilor, vin alte 200 de mii. Ori cu mai multte echipe și sumele ar fi mai mici.

Aerostar Bacău și U Craiova 1948 SA au fost declarate direct promovate din Liga 3, drept campioane în Seria 1, respectiv Seria 4; câștigătoarea barajului dintre: Unirea Slobozia – Mostiștea Ulmu (Seria 2), Progresul Spartac – CSM Slatina (Seria 3) și Fotbal Comuna Recea – CS Minaur Baia Mare (Seria 5). Acestea sunt barajele de promovare în Liga 2 între primele clasate din trei serii ale Ligii 3. Respectivele echipe s-au aflat la egalitate sau la o distanță de cel mult trei puncte în seriile din care au făcut parte.

Mai multe cluburi au cerut promovarea echipelor de pe locurile 1 și 2 din Liga 3, astfel încât să se poată alcătui două serii de 14 echipe.