Ne pregătim de Liga Florilor – O câștigătoare a EHF Cup și o talentată tânără speranță au semnat cu CS Minaur Baia Mare

 

Tratând foarte serios obiectivul promovării pe prima scenă handbalistică a echipei feminine, conducerea Clubului Sportiv Minaur Baia Mare face demersuri pentru întărirea lotului în vederea partidelor importante care au mai rămas, în special pentru cea cu SCM Timișoara, dar și pentru viitoarele confruntări din Liga Florilor.

În acest sens CS Minaur și-a asigurat încă de pe acum serviciile a două noi jucătoare care vin să completeze lotul cu care echipa luptă pentru promovarea de la finele acestui sezon.

Elena Avdekova

Prima pe lista noilor handbaliste este Elena Avdekova. Putem afirma fără falsă modestie că, ținând cont de condiția tranzitorie de echipă de ligă secundă, asigurarea serviciilor jucătoarei ruse este o lovitură de imagine. Pentru iubitorii de handbal băimăreni acest nume nu ar trebui să fie străin, deoarece Elena a jucat pe parchetul Sălii Sporturilor „Lascăr Pană” cu exact doi ani în urmă, pe vremea când evolua la Rostov Don și învingea HCM Baia Mare într-un meci din Liga Campionilor, rusoaica contribuind atunci cu două goluri la înfrângerea echipei gazdă.

Născută la 9 ianuarie 1989, în îndepărtata Siberie de Sud, la Novokuznetsk, un mare oraș industrial rus, Elena a debutat în handbalul mare la doar 17 ani, la Dinamo Volvograd, în 2006. Evoluțiile sale constant bune au impus-o ca o extremă stângă de bază a echipei, motiv pentru care nu a mai părăsit Volvogradul timp de peste 8 ani. Alături de această echipă a jucat 6 sezoane în Liga Campionilor, 4 ediții în Cupa EHF și în nenumărate alte competiții internaționale oficiale sau amicale. Cele mai bune rezultate în cupele europene sunt câștigarea EHF Cup în sezonul 2007-2008, și o semifinală, în 2008-2009, la care se adaugă 4 titluri de campioană națională. Din 2014 s-a transferat pentru doi ani la Rostov Don, echipă cu care a ajuns în finala EHF Cup și a câștigat campionatul de două ori.

A fost în echipa care în 2011 a învins pe teren propriu cu Dinamo Volvograd pe Oltchim Râmnicu Vâlcea în Liga Campionilor. În 2012 a cîștigat în EHF Cup ambele meciuri din dubla manșă cu U Jolidon Cluj, condusă atunci de Gheorghe Covaciu. Odată ajunsă la Rostov Don are prilejul să joace în CL împotriva celor mai bune două echipe din România la acea vreme. Pe HCM Baia Mare o învinge în 2015, tur-retur, dar nu trece nici acasă, nici în deplasare de CSM București, în 2016. În vara anului 2015 a câștigat titlul de cea mai bună extremă stângă la Bucharest Trophy, turneu la care a mai învins odată pe HCM Baia Mare.

Între 2012 și 2014 a avut și 9 selecții la echipa națională, pentru care a marcat 18 goluri, fiind prezentă la turneul final al Campionatului European din Serbia, din 2012, sub comanda lui Evgeny Trefilov. În cupele europene a jucat mai multe zeci de meciuri, înscriind în total peste 120 de goluri.

În vara anului 2016 se întoarce la Volvograd, redenumită Dinamo Sinara, dar nu rămâne decât până în luna iunie a acestui an, când își reziliază contractul, din cauza unor probleme financiare cu care se confruntă clubul.

Chiar dacă postul ei este extremă stângă, Avdekova poate evolua și ca inter stânga. În acest moment Elena se pregătește intens la Baia Mare pentru a se reacomoda cu efortul fizic și pentru a se integra în sistemul de joc al Simonei Maior Pașca și sperăm să o vedem cât mai curând evoluând în teren, alături de noile sale coechipiere.

Corina Paula Biriș

O a doua achiziție a clubului, în vederea creșterii calității jocului pe linia de 9 metri, este cea a clujencei Corina Paula Biriș. Clubul nostru a ajuns la o înțelegere cu jucătoarea de la Universitatea Cluj, aceasta urmând să evolueze pe postul de inter stânga. În vârstă de 20 de ani, Biriș s-a născut în Cluj Napoca la 20 iunie 1997 și s-a format ca jucătoare la CSS Viitorul din localitate. A debutat la echipa de senioare în 2014, alături de care a evoluat în Liga Națională feminină în ultimele 3 sezoane. Corina are 1,77 metri înălțime și este a doua jucătoare care ajunge din Cluj la Baia Mare, după transferul din vară al Cristinei Enache. Tânăra handbalistă clujeancă are la activ și câteva selecții la loturile naționale de junioare și de tineret și o participare în Cupa Cupelor, în sezonul 2014-2015.