Minaur vs Steaua – mai mult decât un derby istoric

Chiar dacă deja pare a fi un clișeu, despre un meci între Minaur și Steaua nu poți să nu spui că e un derby istoric. Asta privind din perspectiva iubitorului de handbal neutru. Pentru că privită dinspre tribune sau dinspre vestiare, această confruntare este mult, mult mai mult decât un derby. Fiecare eveniment „Minaur contra Steaua” duce toată suflarea suporterilor băimăreni înapoi în timp, în acele vremuri când Steaua și Dinamo erau bătute în cuie  pe primele două locuri în clasament, și oricât de bună ar fi fost echipa profesorului Lascăr Pană titlul ne era pur și simplu interzis. Dovadă stă faptul că în 25 de sezoane, din 1974 și până în 1998, când Minaur câștiga primul titlu din istorie, am lipsit de pe podiumul Campionatului Național doar de 4 ori. Adică am fost acolo cu argint de 7 ori și bronz de 13 ori, dar nu am avut voie mai sus. Din acele timpuri și până azi, acest meci trezește în jucători și suporteri deopotrivă trăiri mai mult decât intense, chiar inexplicabile.

Indiferent de pe ce poziții de clasament abordăm întâlnirea, indiferent ce spun statisticile, indiferent cine se află în teren sau pe bancă, acest meci în Sala Sporturilor „Lascăr Pană” e de fiecare dată unul al întregii suflări handbalistice băimărene, un meci al orgoliilor, un meci al ambiției de a demonstra că am fost, că putem fi, că suntem mai buni.

Dacă meciul cu Dinamo, din acest tur de campionat, ne-a prins încă într-o fază incipientă de omogenizare a echipei, putem spune că joia aceasta suntem pregătiți pe deplin să înfruntăm de la egal la egal marea rivală Steaua.

Întorcându-ne puțin la prezent, trebuie să menționăm că înfruntăm o echipă care în această vară a adus nu mai puțin decât 10 jucători noi în lot, din care 6 de la CSM București și alții doi din Croația. Cu un lot substanțial înbunătățit față de sezonul trecut, în care echipa lui Ovidiu Mihăilă a terminat pe un modest loc 9, adversarii noștri încep acest meci de pe merituosul loc 2 în Liga Zimbrilor. Cu 4 victorii și doar o înfrângere și un egal (e drept pe teren propriu), steliștii abordează acest sezon cu obiectivul declarat de a se clasa pe un loc ce să îi ducă, după 7 ani de absență, în cupele europene.

Istoricul ultimilor 8 ani de întâlniri directe ne plasează la egalitate perfectă cu câte 4 victorii și 2 egaluri în ultimele 10 meciuri.  Totuși, Minaur este neînvinsă în ultimele 4 dueluri. În sezonul 2014-2015, în care am câștigat campionatul, am învins în ambele manșe. Penultima întâlnire din toamna anului 2015 s-a încheiat la egalitate pe terenul bucureștenilor. Cea mai dramatică victorie a fost însă cea din 14 decembrie 2015, când Minaur a câștigat cu un gol marcat din 7 metri la ultima fază a meciului. Meci în care băimărenii au fost conduși spre finalul meciului chiar și cu 4 goluri și la care s-au prezentat la sală cu doar 10 jucători, din care 3 portari și Karacic jucând pe semnătură din cauza unei accidentări la spate. Șase din cei care au fost în teren atunci sunt și azi în lotul echipei. Ei știu cu siguranță cum poate fi bătută Steaua și cât de important este aportul publicului la câștigarea unui astfel de duel.

Conectat 100% la importanța și la miza acestui derby, antrenorul Raul Fotonea a declarat: „Din punctul meu de vedere, Steaua este una dintre echipele care joacă un handbal foarte bun în acest sezon. Despre importanța și dificultatea acestui meci nu are rost să mai reamintim. Avem un moral bun, ne-am pregatit bine, credem că vom avea și mulți fani de partea noastră în tribune, rămâne ca la ora jocului să dăm ce avem mai bun pentru a nu ne dezamăgi susținătorii.”